Wat is het verschil tussen een emissie-factor en een emissie-intensiteitsfactor?

Met emissiefactoren kun je het verbruik van een brandstof omzetten naar uitstoot van CO2. Het getal is : gram CO2 per energie-eenheid , bijvoorbeeld gram CO2 per liter diesel, of per kWh elektriciteit . Let wel op of het getal “vanaf de tank tot de uitlaat” is (Tank-To-Wheel/TTW), of dat de productie meegenomen wordt (Well-to-Wheel/WTW). Dat scheelt nogal. Bij elektrische aandrijving is dat meteen zichtbaar: de TTW emissiefactor is 0 (nul) g/kWH, de WTW emissiefactor rond de 475 g/KWh.

Emissiefactoren zijn gebaseerd op gemiddelden en worden daarom vaak regio en/of situatie specifiek weergeven.

Met een emissie-intensiteitsfactor wordt de uitstoot van CO2 toegewezen aan vervoerde lading; dat wordt uitgedrukt in g CO2 per vervoers-eenheid x afstand. Dit getal geeft inzicht in hoe efficiënt een activiteit wordt uitgevoerd. Ook kan emissie intensiteit worden gebruikt om de uitstoot van lading die getransporteerd wordt te schatten. Het is wel zaak heel goed op te passen, en te weten hoe de emissie-intensiteitsfactor berekend is. Aan een getal is niet meteen te zien welke toewijzingsmethode gebruikt is, en welke aannames de onderzoekers gedaan hebben. Verkeerd gebruik kan hele vreemde uitkomsten geven, zoals bestelwagens die 1 liter op 3 kilometer lijken te rijden als je het terugrekent.

De beste en meest breed bruikbare emissie-intensiteitsfactor is diegene die op de COFRET-methode berekend is. Deze heeft de naam CPI gekregen, om hem herkenbaar te maken.