Steeds meer vervoerders krijgen de vraag om CO2-emissies aan te leveren van hun ritten voor een specifieke klant. Voor zo’n klant vallen deze emissies onder de zogenaamde Scope 3-emissies, die nodig zijn voor de verplichte duurzaamheidsrapportage in het kader van CSRD. Dat betekent dus dat ook kleinere logistieke dienstverleners indirect met deze rapportageverplichting te maken krijgen. In de markt is nog veel onduidelijkheid over welke data moeten worden gedeeld. En hoe. In opdracht van Topsector Logistiek werd daarom een formulier ontwikkeld waarmee verladers en vervoerders alle relevante gegevens ophalen en eenvoudig delen. Dit formulier is nu voor iedereen toegankelijk.
Standaard rapportagemethode
De CSRD vloeit voort uit de Europese Green Deal en is er mede op gericht de CO2-emissies te verlagen. Vanaf boekjaar 2025 moeten grote bedrijven die aan bepaalde criteria voldoen al gaan rapporteren over duurzaamheid. Er is echter nog veel onduidelijkheid, bijvoorbeeld over toekomstige eisen vanuit CountEmissionsEU en de gevolgen daarvan voor de verplichte ISO14083-norm. “Tijdens een bijeenkomst van Logistiek Bereikbaar over CSRD bleek dat er onder de deelnemende bedrijven veel onbekendheid bestond over dit onderwerp”, vertelt Freek Boele, die als logistiek makelaar werkt. “Dat was voor mij de aanleiding om een aantal bedrijven, onderwijs en kennisinstellingen bij elkaar te brengen om hierover te brainstormen en te bepalen wat de vervolgstap zou worden. We kwamen tot de conclusie dat er in de markt behoefte is aan een standaard rapportagemethode voor CO2-emissies. Die hebben we vervolgens in opdracht van Topsector Logistiek ontwikkeld.”
Oplossing voor verladers en vervoerders
Emma Kallen van Factor Delta trad bij dit proces op als projectleider. “Kleine logistieke ondernemingen worden door hun opdrachtgevers overspoeld met vragen over hun CO2-emissies”, vertelt zij, “maar vaak hebben zij die nog niet. Laat staan dat ze aantoonbaar en betrouwbaar kunnen berekenen wat het aandeel van die emissies is van een specifieke klant. Aan de andere kant lopen verladers die de emissie-informatie opvragen ertegenaan dat al hun transporteurs op verschillende manieren data aanleveren. We wilden een oplossing die beide partijen, verladers én vervoerders, verder zou helpen. Een standaardformulier waarmee CSRD-plichtige bedrijven CO2-data en onderliggende methodiek kunnen opvragen bij vervoerders conform ISO14083. Voor vervoerders betekent het dat ze één keer moeten begrijpen hoe ze het formulier moeten invullen en dan kunnen ze het voortaan één keer per jaar invullen en updaten. Dat maakt het voor hen veel makkelijker.”
Overzicht data en stappenplan
“We hebben drie sessies gehouden met twee verladers, vier vervoerders en Topsector Logistiek, om helder te krijgen welke informatie zij nodig hebben. Op basis daarvan is een Excelformulier ontwikkeld om de CO2-rapportage voor CSRD te vereenvoudigen. In het formulier kunnen bedrijven aangeven hoe hun CO2-emissiedata zijn opgebouwd en wordt direct de datakwaliteit onderbouwd.
Er is ook een stappenplan in het formulier verwerkt. Als bedrijven bepaalde data nog niet hebben, worden zij via een link doorverwezen, zodat ze aanvullende informatie krijgen over hoe ze die data kunnen verzamelen of berekenen. Zo hopen we ook de kleinere transportonderneming mee te nemen, zodat ze hiermee aan de slag kunnen.”
Emissiedata helpen resultaten verbeteren
“Vanuit de Topsector vinden we het heel belangrijk om de kleinere vervoerders te helpen met het verzamelen van hun emissiedata en dat zo eenvoudig mogelijk voor ze te maken”, aldus projectmanager Chris Beezemer. “We doen dit op basis van primaire data. De informatie die dit oplevert kan niet alleen worden gebruikt om te rapporteren over de emissies, maar ook om gericht te sturen en zo de bedrijfsprocessen, resultaten en impact te verbeteren.”
Formulier voor iedereen beschikbaar
Het formulier CO2-rapportage voor CSRD is inmiddels voor iedereen toegankelijk. Je downloadt het eenvoudig via onderstaande link. De komende periode gaat de Topsector Logistiek in kaart brengen welke ondersteuning nodig is voor het gebruik van dit document. Wil je met dit formulier aan de slag, maar heb je nog vragen? Neem dan contact op met Chris Beezemer: ChrisBeezemer@TopsectorLogistiek.nl.