Softwarepakketten voor carbon footprinting in de logistiek

ISO 14083-geverificeerde software

Er zijn veel verschillende softwarepakketten om CO2-uitstoot in de logistiek te berekenen. Er is een splitsing aan te brengen tussen modeleersoftware en boekhoudsoftware. We lichten de verschillen het kort toe. Het is van cruciaal belang dat de software die je gebruikt ISO 14083-geverifieerd is. Zo voldoe je aan de EU-wetgeving, weet je zeker dat de uitkomsten van je input kloppen en dat de accountant en je klanten de resultaten accepteren.

CO2-modeleersoftware

Modeleersoftware helpt gebruikers om een model te maken van een complexe keten en op basis daarvan de verbruikte hoeveelheid brandstof in te schatten. Zo kunnen zij de totale emissies voorspellen en zien waar de ‘hotspots’ zitten.

Voorbeeld softwarepakketten:
EcoTransIT

Neem contact op met de Topsector Logistiek als je jouw CO2-modeleersoftware hier wil vermelden.

CO2-rapportagesoftware

CO2 berekenen en rapporteren op basis van primaire energieverbruik data uit de operatie wordt steeds meer een vereiste vanuit wetgeving. Er zijn dan ook steeds meer softwarepakketten die rapporteren op zendingsniveau, op basis van primaire energiedata. Op basis van die informatie wordt de uitstoot gestandaardiseerd berekend en toegewezen.

Voorbeelden softwarepakketten:

Neem contact op met de Topsector Logistiek als je jouw CO2-rapportagesoftware hier wil vermelden.

CO2-boekhoudsoftware

Steeds meer bedrijven kiezen er voor een CO2-boekhouding opzetten, omdat de CO2-rapportage straks onderdeel wordt van het jaarverslag van het bedrijf. Dit moet op zo’n manier gebeuren dat een administrateur of accountant kan nagaan of de uitkomsten betrouwbaar zijn en dus een kloppend beeld geven van de werkelijkheid. Dat is een vereiste om een goedgekeurde verklaring te krijgen, die bijvoorbeeld nodig is voor de verplichte uitstootrapportages in je jaarverslag of voor berekeningen van uitstootkosten. Naast ISO 14083- verificatie is daarbij een ISAE 3000-verklaring belangrijk: dat is een control statement, waarbij een externe auditor toetst het softwarepakket de berekeningen daadwerkelijk uitvoert zoals beschreven.

Voorbeelden softwarepakketten met ISO 14083-verificatie en ISAE3000-verklaring:

Neem contact op met de Topsector Logistiek als je jouw CO2-boekhoudsoftware hier wil vermelden.

Starten met Carbon Footprinting

Er zijn ook tools om een snelle, eerste inschatting te maken van de CO2-footprint van jouw logistieke activiteiten. Samen met EvoFenedex en TLN ontwikkelde de Topsector Logistiek de website www.CO2meter.nu. Hier maak je heel eenvoudig een eerste berekening van je footprint.

Meer weten?

Heb je nog vragen over Carbon Footprinting binnen transport en logistiek? Neem dan contact op met Topsector Logistiek.

 

T     015 251 65 65
M    info@topsectorlogistiek.nl

 

Heb je een vraag en wil je gebeld worden? Dan kan je ook het formulier hiernaast invullen.