ISO 14083-verificatie in drie stappen

ISO 14083-verificatie
garandeert juiste interpretatie

ISO 14083, de internationale standaardmethode voor Carbon Footprinting in de logistiek, maakt wel duidelijk wat bedrijven moeten doen, maar niet hoe. Topsector Logistiek liet daarom diverse tools ontwikkelen om zo efficiënt mogelijk, stapsgewijs Carbon Footprinting te implementeren en te werken richting ISO 14083-verificatie. De verificatie garandeert klanten en partners dat een bedrijf of softwarepakket de norm op de juiste manier interpreteert en aan de eisen voldoet.

Stap 1- Self Assessment Questionnaire

Het door de Topsector ontwikkelde Self Assessment Questionnaire maakt inzichtelijk of bedrijven klaar zijn om volgens ISO14083 te werken of dat ze eerst verbeteringen moeten doorvoeren.

 

Stap 2 – Guidance document

De Topsector liet een Guidance document opstellen, dat ISO 14083 vertaalt naar de dagelijkse praktijk van transport en logistiek. Dit document is gereviewd door een pilotgroep van tien verladers, vervoerders, expediteurs en softwarebouwers en biedt praktische handvatten om de norm toe te passen. Zo weten bedrijven wat de impact is als zij ISO 14083 implementeren.

 

Stap 3 – Audit schema voor verificatie

Blijkt uit de Self Assessment Questionnaire dat een bedrijf klaar is voor ISO 14083, dan kunnen zij zich laten verifiëren aan de hand van het ontwikkelde Audit schema. Hierin is stap voor stap vastgelegd wat een bedrijf moet doen en aantonen om aan de nieuwe ISO-norm te voldoen. Ook dit schema is door de pilotgroep getest.

Door een externe partij te laten verifiëren of de implementatie van ISO 14083 correct is toegepast, berekenen bedrijven aantoonbaar betrouwbaar hun footprint en voorzien zij partners en klanten gegarandeerd van de juiste data.

 

LRQA ontwikkelde het Audit schema in opdracht van de Topsector Logistiek. Neem contact met LRQA op als je hier meer over wil weten.

Bied jouw bedrijf ook ISO 14083-verificatie aan? Neem dan contact op met de Topsector Logistiek om jouw dienstverleging hier te vermelden.

Stap 4 – Certificering

We voegen nog een laatste stap toe: certificering. Dat is nu nog niet mogelijk, omdat daarvoor een geaccrediteerd Audit schema nodig is. Het door LRQA ontwikkelde Audits schema zit wel in het certificeringstraject, maar het is nog onduidelijk wanneer dit proces is afgerond.

Ook je bedrijf of software laten verifiëren?

Verschillende bedrijven hebben sinds 2023 het verificatietraject doorlopen. Zo is de door de Topsector ontwikkelde CO2-berekeningssoftware BigMile bijvoorbeeld inmiddels ISO 14083 geverifieerd. Van den Bosch had als logistiek dienstverlener de primeur in Nederland. Inmiddels zijn ook diverse andere softwareleveranciers en logistieke bedrijven geverifieerd.

Wil jij ook een ISO 14083-verificatie voor jouw softwarepakket of bedrijf? Neem contact op met de LRQA.
Wil je de ISO 14083 voor eigen gebruik aanschaffen? Ga naar de ISO-website.

Meer weten?

Heb je nog vragen over Carbon Footprinting in transport en logistiek en wil je hier meer over weten? Neem contact op met Topsector Logistiek.

 

T 015 251 65 65
M info@topsectorlogistiek.nl 

 

Heb je een vraag en wil je gebeld worden? Laat dan je gegevens achter.