Bestaande tools helpen u met ISO14083

Topsector Logistiek is klaar voor ISO14083: de nieuwe ISO-norm in carbon footprinting. www.carbonfootprinting.org helpt bedrijven bij de voorbereiding hierop.

Met de nieuwe wereldwijde standaard voor carbon footprinting in aantocht, ISO 14083, is het voor bedrijven in de logistieke sector van belang zich goed voor te bereiden. Daar kan de website www.carbonfootprinting.org, ontwikkeld door Topsector Logistiek, bij helpen.

Naast het voeren van een financiële boekhouding wordt het hebben van een CO2-boekhouding voor elk bedrijf vanzelfsprekend. Brongegevens uit de operatie moeten goed worden geregistreerd. Ze moeten accuraat verwerkt worden tot cijfers die voor de verantwoording en analyse gebruikt kunnen worden. Op een dusdanige wijze dat de controlerende accountant een goedkeurende verklaring geeft. Dit wordt de norm. Want zowel klanten, consumenten als overheden gaan indringende vragen stellen en willen de cijfers kunnen vertrouwen. Steeds meer wordt er een prijs aan CO2 gehangen en dat heeft een steeds grotere invloed op de resultaten. Dit betekent dat het noodzakelijk wordt een CO2-boekhouding op te zetten: meten, registreren, verwerken en rapporteren.

Net zoals bij de financiële boekhouding is het belangrijk goede afspraken te maken over de manier waarop data geregistreerd en verwerkt wordt. Die goede afspraken moeten ook worden gemaakt over de controle door accountants en de indicatoren waarover gerapporteerd wordt. Die richtlijnen zijn grotendeels ontwikkeld, net als de tools om een boekhouding op te zetten, of de controleprotocollen voor accountants.

Zelf aan de slag met Carbon Footprinting?

Carbonfootprinting.org biedt bedrijven uitgebreide achtergronden van Carbon Footprinting, FAQ’s, tools, richtlijnen en methodes om zelf aan de slag te gaan met Carbon Footprinting. Met alle opgebouwde kennis en ervaring blijven we daarnaast doorontwikkelen. Wilt u ervoor zorgen dat uw bedrijf klaar is voor de nieuwe ISO-norm? Kijk dan op www.carbonfootprinting.org en ga aan de slag!