ISO-norm voor carbon footprinting transport en logistiek komt eraan

Naar verwachting wordt eind 2022 de nieuwe ISO-norm 14083 gepubliceerd. Vanuit de Topsector Logistiek gezien is dat een hele goede ontwikkeling. Deze norm zorgt ervoor dat er straks een wereldwijd gedragen standaard is voor Carbon Footprinting van transport en logistiek.

ISO 14083 zorgt straks voor wereldwijd gedragen methode
Carbon Footprinting betekent het toewijzen van de CO2-uitstoot van transport en overslag aan de getransporteerde goederen. Hoe lager de uitstoot per eenheid, des te duurzamer is het transport. Omdat CO-uitstoot een prijs krijgt, beperkt gaat worden, en in ieder geval gemonitord moet gaan worden zal Carbon Footprinting een regulier onderdeel worden van de bedrijfsvoering.

“Meten is weten als je wilt reduceren” is één van de aandachtspunten van het uitvoeringsprogramma 2021-2023 van de Topsector Logistiek.  De vele praktijktesten in de afgelopen jaren hebben een schat aan ervaring opgeleverd hoe een bedrijf Carbon Footprinting in de praktijk kan toepassen. Die ervaring is ingebracht bij het ontwikkelen van de ISO-norm. De al ontwikkelde tools en toepassingsrichtlijnen van de Topsector passen daarom naadloos bij deze nieuwe ISO-norm. Op www.carbonfootprinting.org is dat voorwerk al te vinden.

Neem dan contact op met Guido de Wit, programmamanager bij Topsector Logistiek, via Guido.deWit@TopsectorLogistiek.nl.