ISO 14083-verificatie voor Emissie Management Platform BigMile

“BigMile is als eerste softwareleverancier officieel ISO 14083-geverifieerd. Dat is goed nieuws”, vindt programmamanager Leon Simons. “Als Topsector Logistiek willen we BigMile dan ook graag feliciteren met dit behaalde succes. De verificatie bevestigt dat bedrijven met deze software hun CO2-uitstoot op een aantoonbaar betrouwbare manier berekenen en rapporteren, helemaal in lijn met de Europese wetgeving en milieueisen.”

Pilot Topsector Logistiek
Nu ISO 14083 klaar is, hebben bedrijven een internationale standaardmethode om onder andere hun CO₂-uitstoot te berekenen, toe te wijzen en te reduceren. De vraag was echter: hoe implementeer je deze norm als bedrijf binnen transport en logistiek? Leon: “BigMile was een van de koplopers die deelnam aan de pilot van de Topsector Logistiek om dit te onderzoeken, samen met zo’n tien verladers, vervoerders en expediteurs. Zij werden tijdens dit traject begeleid door LRQA. Dankzij deze pilot kwamen er drie praktische hulpmiddelen tot stand om stapsgewijs ISO 14083 te implementeren. BigMile is de eerste van deze deelnemers die nu daadwerkelijk met vlag en wimpel is geslaagd voor de ISO 14083-verificatie.”

Mijlpaal
“Dit is echt een mijlpaal,” beaamt Jan Pronk, managing director bij BigMile, “en daar zijn we supertrots op. ISO 14083 is de wereldwijde standaard en een must voor iedereen, zeker nu bedrijven steeds meer verplichte uitstootrapportages moeten opleveren. Aan het eind van de rit zal een accountant immers hun CO2-uitstootcijfers moeten verifiëren. Dat moet iets worden dat ze moeiteloos van hun to-do-lijst kunnen afvinken.” Product owner Bas Wolff: “BigMile maakt dat hele proces een stuk makkelijker. Het helpt je stapsgewijs met het valideren, berekenen en rapporteren van uitstootgegevens en zorgt ook dat je data eenvoudig kan uitwisselen binnen de keten. Dat we deze ISO-verificatie nu hebben, zorgt ervoor dat onze gebruikers met vertrouwen hun emissieresultaten kunnen publiceren.”

Champagne
Sonja Van Acker, Training & Improvement Services, was vanuit LRQA betrokken bij de begeleiding van de pilot en het verificatietraject. “Dit is natuurlijk een nieuwe ISO-norm en BigMile was onze eerste verificatie van die norm in kader van de pilot van Topsector Logistiek. Dat vergt altijd meer tijd, omdat we ook het verificatieproces zelf evalueren. BigMile was echter goed voorbereid en had een goede kennis van zaken, waardoor het traject heel vlot verliep. Het was echt een mooie samenwerking en ik wil ze graag feliciteren met hun succes. Zij zijn de eerste van deze pilotgroep die officieel zijn geverifieerd. Voor het eind van dit jaar hopen we dat twee andere pilotleden eveneens de champagne kunnen laten knallen.”

 

Handvatten om aan de slag te gaan met ISO14083

Guidance Document
De vertaalslag van de ISO14083-norm naar praktische handvatten. Wat betekent de ISO-norm voor transport en logistiek? Vul het formulier in om de Guidance documenten te downloaden.

Naar het formulier


Self Assessment Questionnaire
Vul de vragenlijst in en weet of jouw bedrijf klaar is voor ISO14083.

Download de SAQ hier.